Sutlac pudding

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Turecki deser z ryżu

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
    1 szklanka wody
    1/4 szklanki ryżu
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki ryżowej

Sutlac pudding - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelej do garnka,dodaj ryż i postaw na kuchence.
    Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę.
    W miseczce wymieszaj mąkę wraz z wodą i dodaj do gotującego się ryżu.
    Gotuj do momentu aż pudding zgęstnieje. Przełóż do miseczek i odstaw do przestygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy