Pyszna, lekko pikantna surówka obiadowa z 4 warzyw ogórka można podmienić na pomidora ale pamiętajcie aby nie łączyć ich razem.
20 min
Składniki:
kapusta pekińska,
duża marchew,
ok. 10 cm kawałek świeżego ogórka,
sól,
pieprz,
biała część pora,
2 - 3 łyżki oleju rzepakowego,
cukier,
kilka kropli octu winnego (ew. sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego).
Surówka z pekińskiej i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyszczamy. Pora drobno kroimy, solimy i odstawiamy aż zmięknie. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na grubych oczkach, ogórka kroimy w półplasterki. Łączymy warzywa, dodajemy olej, ocet i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz cukrem.
Komentarze