Surówka z pekińskiej i ogórka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna, lekko pikantna surówka obiadowa z 4 warzyw ogórka można podmienić na pomidora ale pamiętajcie aby nie łączyć ich razem.

  • 20 min

Składniki:

  • kapusta pekińska,
    duża marchew,
    ok. 10 cm kawałek świeżego ogórka,
    sól,
    pieprz,
    biała część pora,
    2 - 3 łyżki oleju rzepakowego,
    cukier,
    kilka kropli octu winnego (ew. sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego).

Surówka z pekińskiej i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy. Pora drobno kroimy, solimy i odstawiamy aż zmięknie. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na grubych oczkach, ogórka kroimy w półplasterki. Łączymy warzywa, dodajemy olej, ocet i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy