Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
    2 młode marchewki
    1/2 pęczku natki pietruszki
    50 ml oleju z pestek winogron
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    50 ml wrzątku
    2 łyżki octu ryżowego
    sól, pieprz

Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu 1. Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy.
    Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki.
    Natkę siekamy.
    Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy.
    Wszystkie składniki łączymy. Podajemy schłodzone.

Komentarze

Podobne przepisy