Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ta surówka pasuje do większości mięsnych dań, do których podajemy ziemniaki. Do kotletów, pieczeni i gulaszów.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
    pół małej czerwonej cebuli
    6 moreli suszonych
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka orzechów włoskich
    1 łyżka migdałów
    3 łyżki oleju rzepakowego (lub innego o łagodnym smaku)
    2 łyżki octu z białego wina
    pół łyżeczki cukru
    sól
    pieprz

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Orzechy i migdały również pokroić na małe kawałki. Morele pokroić w małą kostkę.
    Do dużej miski włożyć kapustę, cebulę i bakalie. Polać olejem i octem, doprawić. Dobrze wymieszać i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.

Porady

Najlepsza jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, lecz nie podana prosto z lodówki. Dobrze jest ją zrobić rano i wyjąć 20-30 minut przed obiadem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy