Stroganow z kurczaka i pora

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie to jest naprawdę smacznym połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Jeżeli nastawimy ryż i od razu zaczniemy przygotowywać sos, do chwili, kiedy ryż zmięknie, wszystko będzie gotowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g ryżu długoziarnistego lub basmati
    1 duży por
    duża garść pieczarek lub boczniaków
    300 g filetów z kurczaka
    sól, pieprz
    oliwa
    łyżka masła
    50 ml białego wina
    pęczek natki pietruszki
    285 ml chudej śmietany
    1 cytryna
    oliwa

Stroganow z kurczaka i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić ryż i gotować wg instrukcji na opakowaniu.
    Przekroić pora wzdłuż na pół, umyć i pokroić w talarki. Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić na kawałki wielkości małego palca. Nastawić dużą patelnię, wlać oliwę i dodać masło. Następnie wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz dodać sól i pieprz. Dusić wszystko 5 min. Po tym czasie dodać pokrojone mięso, większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 min.Doprawić sokiem z cytryny.
    Ryż odcedzić, nałożyć na talerze i polać go stroganowem. Posypać resztą pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy