Danie to jest naprawdę smacznym połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Jeżeli nastawimy ryż i od razu zaczniemy przygotowywać sos, do chwili, kiedy ryż zmięknie, wszystko będzie gotowe.
20 min
Składniki:
150 g ryżu długoziarnistego lub basmati
1 duży por
duża garść pieczarek lub boczniaków
300 g filetów z kurczaka
sól, pieprz
oliwa
łyżka masła
50 ml białego wina
pęczek natki pietruszki
285 ml chudej śmietany
1 cytryna
oliwa
Stroganow z kurczaka i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić ryż i gotować wg instrukcji na opakowaniu.
Przekroić pora wzdłuż na pół, umyć i pokroić w talarki. Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić na kawałki wielkości małego palca. Nastawić dużą patelnię, wlać oliwę i dodać masło. Następnie wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz dodać sól i pieprz. Dusić wszystko 5 min. Po tym czasie dodać pokrojone mięso, większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 min.Doprawić sokiem z cytryny.
Ryż odcedzić, nałożyć na talerze i polać go stroganowem. Posypać resztą pietruszki.
Komentarze