Steki z wędzonej karkówki duszone w sosie pieczeniowym z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Widziałam w którymś tam odcinku rewolucji kulinarnych Magdy Gessler taką właśnie potrawę z płatów karkówki wędzonej, zrobiłam taką i muszę przyznać że znakomita w smaku.
Mięsko w sosie mięciutkie, prawie się rozpadało i ogólnie smak niepowtarzalny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 płaty wędzonej karkówki (baleronu)
    sos pieczeniowy, najlepiej swojski
    300 g małych pieczarek + 50 ml. śmietanki 30%

Steki z wędzonej karkówki duszone w sosie pieczeniowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać sos który pozostał nam z wcześniejszej pieczeni, jeśli jest za mocny dodać trochę wody.
    Włożyć do niego plastry mięsa i dusić z 10 minut.
    Pieczarki pokroić w czwórki i udusić w śmietanie, jak będą gotowe dodać do sosu.
    Jeśli jest taka potrzeba sos trochę zagęścić płaską łyżką mąki rozprowadzonej dokładnie w małej ilości wody.
    Steki z wędzonki smakują doskonale z ziemniaczkami puree i dowolnymi surówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy