Kurczak w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mięso kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,przyprawiamy według uznania i układamy w naczyniu żaroodpornym.Nagrzewamy piekarnik do temp 185 stopni (bez termoobiegu).
2.Warzywa myjemy.Ziemniaki i marchewkę obieramy .Ziemniaki kroimy w ćwiartki,marchew w talarki,pieczarki w ćwiartki.Wszystko układamy w naczyniu z mięsem.
3.Sos pieczeniowy ciemny rozrabiamy w 200 ml wody i zalewamy nim nasze danie oraz obsypujemy je posiekanym koperkiem.
4.Całość przykrywamy i pieczemy przez 1h20 min.Pod koniec pieczenia możemy zdjąć górę naczynia ,aby danie było bardziej chrupiące.
Porady
Mięso będzie lepsze,gdy zamarynujemy je dzień wcześniej i zostawimy na noc w lodówce w przyprawach.
Komentarze