Kurczak w sosie pieczeniowym

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis jest błyskawiczny i pyszny,używam go zawsze gdy nie mam czasu na gotowanie.To danie robi się praktycznie samo.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 5 udek lub pałeczek kurczaka
    6 małych ziemniaków
    1 marchewka
    4 pieczarki
    koperek
    opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
    przyprawy:sól,pieprz, papryka słodka
    200 ml wody
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mięso kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,przyprawiamy według uznania i układamy w naczyniu żaroodpornym.Nagrzewamy piekarnik do temp 185 stopni (bez termoobiegu).
    2.Warzywa myjemy.Ziemniaki i marchewkę obieramy .Ziemniaki kroimy w ćwiartki,marchew w talarki,pieczarki w ćwiartki.Wszystko układamy w naczyniu z mięsem.
    3.Sos pieczeniowy ciemny rozrabiamy w 200 ml wody i zalewamy nim nasze danie oraz obsypujemy je posiekanym koperkiem.
    4.Całość przykrywamy i pieczemy przez 1h20 min.Pod koniec pieczenia możemy zdjąć górę naczynia ,aby danie było bardziej chrupiące.

Porady

Mięso będzie lepsze,gdy zamarynujemy je dzień wcześniej i zostawimy na noc w lodówce w przyprawach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować