Spaghetti z krewetkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to danie dostałam od znajomej z wycieczki do Paryża.

Składniki:

  • ● 2 opakowania krewetek black tiger
    ● 1/2 kg makaronu spaghetti
    ● 6 dag masła
    ● cebula
    ● 125 ml białego wytrawnego wina lub 60 ml brandy
    ● 300 ml śmietany kremówki
    ● 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    ● tymianek
    ● sól
    ● pieprz

Spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    i odcedzamy.
  • 2. Cebulę siekamy. W rondlu
    roztapiamy masło, wkładamy
    cebulę i krewetki, smażymy 2
    minuty, delikatnie mieszając.
  • 3. Krewetki wyjmujemy. Do
    rondla wlewamy wino i gotujemy,
    aż płyn odparuje. Dodajemy
    śmietanę, wsypujemy
    tymianek i połowę natki pietruszki,
    doprawiamy do smaku
    i gotujemy kilka minut, aż
    sos zgęstnieje. Wkładamy
    krewetki i jeszcze chwilę dusimy.
    Gotowy sos mieszamy
    z makaronem. Danie posypujemy
    pozostałą natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy