500 g suszonych pomidorów w zalewie, u mnie domowe
bazylia i oregano mogą być suszone
2 łyżki kaparów
100 g czerwonej goudy
100 g genuini cabre lub parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
gałązka lubczyku
opcjonalnie sól i pieprz
Spaghetti z domowym czerwonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente.
2.Pomidory razem z zalewą wlewamy do miski, dodajemy przyprawy, sery, orzeszki piniowe, posiekany lubczyk. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste dodajemy oliwy.
3.Do odcedzonego makaronu dodajemy sos w ilości takiej by dokładnie oblepił makaron. Spaghetti przekładamy na głębokie talerze posypujemy serem genuini i ozdabiamy zieleniną pietruszką lub bazylią. Smacznego.
Komentarze