Sos pieczarkowy na ciepło

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako dodatek do kotletów, makaronu czy placków ziemniaczanych.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g pieczarek
    2 cebule
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Olej

Sos pieczarkowy na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na niego pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy – woda z pieczarek musi odparować i muszą się zarumienić. Następnie dodajemy szklankę wody, całość zagotowujemy i dusimy około 10minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy