Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

sosik pieczarkowy

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- pieczarki: 500 gramów
- masło: 4 łyżki
- śmietana słodka (18%): 200 mililitrów
- cebula (mała): 1 sztuka
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz: 4 szczypty

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • 1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i mocno podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu. Wlać około 1 litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut.Solimy i pieprzymy do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną rozmieszaną ze szczyptą soli. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisos

Komentarze

Podobne przepisy

Sos kurkowo pieczarkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos kurkowo pieczarkowy

Na kurki zaczyna się sezon a w...

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...

image-290he8y

Dodane przez: lenab

Sos pieczarkowy

Prosty przepis na pyszny sos

image-15vnrwl

Dodane przez: natalia2004

Szybki sos pieczarkowy

Idealny do makaronu lub do mięsa.

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Marija 1958

Sos pieczarkowy

Sos ten jest bardzo prosty w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE