Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny jako dodatek do mięs, ryżu bądź kaszy oraz jako wypełnienie np. do tart :]

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- pieczarki: 350 gramów
- śmietana: 100 mililitrów
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- wody: 0.5 szklanki
- mąka: 2 łyżki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • 1. Pieczarki obrać i dowolnie pokroić – w plasterki, kostki etc. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać wody, dusić je przez 10 – 15 minut aż woda trochę wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać śmietanę, uważając przy tym żeby się nie zważyła, całość dokładnie wymieszać i jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty można wszystko jeszcze dodatkowo zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiśmietanasoswody
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

image-290he8y

Dodane przez: lenab

Sos pieczarkowy

Prosty przepis na pyszny sos

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pieczarkowy

sosik pieczarkowy

sos pieczarkowo-koperkowy

Dodane przez: kuchnia ani

Sos pieczarkowo-koperkowy

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy,...

Sos pieczarkowy

Dodane przez: Marija 1958

Sos pieczarkowy

Sos ten jest bardzo prosty w wykonaniu...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...