Sos koperkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny i domowy sos koperkowy. Sos koperkowy możemy dodać np. do jajek, do pieczonej ryby. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 gram pokrojonego koperku
    150 ml rosołu
    100 ml zimnej wody
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos koperkowy 1. Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. Koperek kroimy na drobno i przekładamy na cedzak lub sitko, myjemy i odciskamy łyżką z wody.
    Koperek wkładamy do gotującego się rosołu i gotujemy około 10 minut.
    W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Po tym czasie dolewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy sól i pieprz do smaku i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.

Komentarze

Podobne przepisy