Sos do spagetii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam sos z cukiniowo-paprykowy. Idealny dodatek do spagetii.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 ,1/2 kg cukinii
    3 duże papryki
    1/2 kg cebuli
    1 główka czosnku
    3 słoiczki koncentratu pomidorowego (570g)
    30 dkg cukru
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 szklanki octu 10 %
    2 łyżki soli

Sos do spagetii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Paprykę opłukać , wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Warzywa posolić , odstawić na 2 godz. Odcedzić, dodać pokrojony czosnek, gotować 30 min. Następnie rozdrobnić blenderem, dodać koncentrat, pieprz, ocet, cukier, curry, paprykę, gotować 15 min. Przygotować umyte i wyparzone słoiczki. Gorący sos wlać do słoików , zakręcić , odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem , nie pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy