To ciekawa alternatywa dla karnawałowego chrustu lub pączków. Wbrew pozorom kule robi się szybko i prosto. Kule można dowolnie wykończyć, np. polać czekoladą, oprószyć cynamonowym cukrem itp.
Składniki:
Składniki na około 15 sztuk:
• 3 jajka,
• 50 gram masła,
• 2, 5 łyżki cukru pudru,
• ok 380 gram mąki,
• szczypta soli,
• 2 łyżki spirytusu,
• 2 łyżki śmietany,
Dodatkowo:
• Cukier puder do posypania,
• Olej do smażenia
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
2.Całość zagniatamy około 10 minut, by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i schładzamy w lodówce około 1 godzinę.
3.Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę , toczymy z niego wałek, który dzielimy na 15 części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek .
Powstałe kółka nacinamy w środku kilkakrotnie nożem lub radełkiem. Nacinając paski o szerokości 1-1,5 cm pozostawiamy ok 1 cm brzeg (nie docinamy pasków do końca).
4.Na drewniany trzon łyżki przeplatamy co drugi nacięty pasek.
5. Całość unosimy i zdejmujemy z łyżki. „Pomięte” ciasto formujemy w kulę, nie ściskając zbyt mocno.
6.Tak przygotowane kule pojedynczo smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto w trakcie smażenia rośnie, więc należy go przytrzymywać np. łyżką cedzakową, aby w trakcie rośnięcia przybrało kształt kuli.
7.Gotowe kule odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Komentarze