Śniegowe kule

0 (0 ocen)

To ciekawa alternatywa dla karnawałowego chrustu lub pączków. Wbrew pozorom kule robi się szybko i prosto. Kule można dowolnie wykończyć, np. polać czekoladą, oprószyć cynamonowym cukrem itp.

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk:
    • 3 jajka,
    • 50 gram masła,
    • 2, 5 łyżki cukru pudru,
    • ok 380 gram mąki,
    • szczypta soli,
    • 2 łyżki spirytusu,
    • 2 łyżki śmietany,
    Dodatkowo:
    • Cukier puder do posypania,
    • Olej do smażenia

Śniegowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
  • gotowe ciasto 2. Całość zagniatamy około 10 minut, by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i schładzamy w lodówce około 1 godzinę.
  • przygotowany placek 3. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę , toczymy z niego wałek, który dzielimy na 15 części.
    Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek .
    Powstałe kółka nacinamy w środku kilkakrotnie nożem lub radełkiem. Nacinając paski o szerokości 1-1,5 cm pozostawiamy ok 1 cm brzeg (nie docinamy pasków do końca).
  • przeplatanie 4. Na drewniany trzon łyżki przeplatamy co drugi nacięty pasek.
  • gotowa kula 5. Całość unosimy i zdejmujemy z łyżki. „Pomięte” ciasto formujemy w kulę, nie ściskając zbyt mocno.
  • smażenie 6. Tak przygotowane kule pojedynczo smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto w trakcie smażenia rośnie, więc należy go przytrzymywać np. łyżką cedzakową, aby w trakcie rośnięcia przybrało kształt kuli.
  • dalsze smażenie, już bez sitka 7. Gotowe kule odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy