Kule śniegowe (pączki ptysiowe)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    250 ml wody
    100 g masła/margaryny
    5 całych jaj

    do smażenia: olej rzepakowy

    lukier:
    3/4 szkl. cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka wody

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kule śniegowe (pączki ptysiowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować.
    Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.
    Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ).
    Gotową masę zdjąć z ognia.
    Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje.
  • 2. Z gotowej masy formować kulki
    wielkości orzecha włoskiego.

    Kulki układać na ściereczce.
  • 3. W rondelku rozgrzać tłuszcz.
    Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.
    Kulki smażyć na złoty kolor.

    Przygotować lukier.
    Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.

    Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować