Kule śniegowe (pączki ptysiowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z masłem zagotować.
Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.
Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ).
Gotową masę zdjąć z ognia.
Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje.
2.Z gotowej masy formować kulki
wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układać na ściereczce.
3.W rondelku rozgrzać tłuszcz.
Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.
Kulki smażyć na złoty kolor.
Przygotować lukier.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.
Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Komentarze