Śniadaniowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

W moim mieście jest wiele piekarni – jednak nie znalazłam w nich smacznego pieczywa – zawsze mam jakieś „ale”… Dlatego staram się piec własne pieczywo. Ostatnio upiekłam bardzo puszyste bułeczki śniadaniowe. Jak to zrobić by bułeczki były puszyste ? To proste – dobry przepis i dobrej jakości mąką – u mnie niezawodna Mąką Szymanowska Polskie Młyny. Moi mężczyźni zajadali się bułeczkami aż im się uszy trzęsły . A dlaczego lubie jeszcze piec domowe pieczywo? Bo to wspaniała okazja do spędzenia czasu z Filipem

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej Polskie Młyny

    1 op suchych drożdży

    1 ½ łyżeczki cukru

    1 łyżeczka soli

    1 jajko

    2 łyżki roztopionego masła

    Dodatkowo:

    Pestki dyn Bio Polskie Młyny

Śniadaniowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy wszystkie składniki, dodajemy ¾ szkl letniej wody i całość wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od miski. Odstawiamy na 10 minut
    Po upływie czasu ponownie wyrabiamy ciasto przez około 7 minut by było elastyczne.przekładamy do miski wysmarowanej olejem . Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasta dzielimy na 12 części z których formujemy kulki które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
    Po tym czasie bułeczki smarujemy wodą i posypujemy pestkami Dyni Bio Polskie młyny.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni ( góra – dół) i pieczemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy