Smażone kluski z farszem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Trochę inne wydanie klusek śląskich . Kluski są z farszem z pieczarek , całość jest ugotowana i usmażona w oleju

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:

    700 g ziemniaków ugotowaych

    1 jajko

    mąką ziemniaczana

    600 g pieczarek

    sól, pieprz

Smażone kluski z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wyrównaj, podziel na 4 części, jedną odłóż na pozostałe. Do wolnej części wsyp mąki – tyle by wyrównała się z częścią ziemniaków. Dodaj jako i wyrób ciasto.

    2. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp je na patelnię z rozgrzanym olejem ( 3 łyżki) posól, i smaż aż wyparuje woda spod pieczarek.

    3. Z ciasta odrywaj porcję , Formuj placki, na środek nałóż pieczarki , Całość złóż jak pierożka a następnie uformuj kulkę.

    4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 7 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie kluski przesmaż na oleju

Komentarze

Podobne przepisy