Smalec ryżowy

0 (0 ocen)

Smalec ten pachnie pięknie czosnkiem oraz smażoną cebulą i majerankiem. Jest mniej kaloryczny niż smalec zwierzęcy i dobrze się rozsmarowuje.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka ryżu,
    - 2 szklanki wody,
    - 0,5 szklanka bułki tartej,
    - 3 duże cebule,
    - 2 łyżki margaryny bezmlecznej,
    - 4-5 ząbków czosnku,
    - 1 łyżeczka majeranku,
    - Sól, pieprz,
    - Olej

Smalec ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Ugotowany, letni ryż przekładamy do miski. Dokładamy do niego czosnek oraz zrumienioną cebulę. Całość miksujemy. Następnie dokładamy margarynę, przyprawy i bułkę. Masę ryżową dokładnie wieszamy.
    Smalczyk przekładamy do słoiczka, zamykamy i trzymamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy