Ślimaczki z cynamonem

0 (0 ocen)

pyszne ślimaczki z nutą cynamonu ;-)

Składniki:

  • Mąka pszenna – 50 dag
    Drożdże –3 dag
    Jajko – 1 szt
    Mleko- ¼ litra
    Cukier – 10 dag
    Sól- ½ łyżeczki
    Masło – 10 dag
    Cukier waniliowy –1 łyżeczka

    Do smarowania:
    Masło – 5 dag
    Do posypania:
    Cukier - 10 dag
    Cynamon – 1,5 Łyżeczki
    Dodatkowo:
    Cukier puder

Ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem.
    Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
    Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
    Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy