Śledziowe curry

0 (0 ocen)

Śledziowe curry - mój mały-wielki eksperyment w kuchni, który bardzo zasmakował całej mojej rodzinie. curry śledziowe na ciepło idealne jako danie obiadowe , bądź na zimno jako sałatka

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe matjas
    2 małe cebule
    3 małe ogórki kiszone
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    2 czubate łyżi śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki curry
    1 większa szczypta cukru

Śledziowe curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie kilka godzin - pamiętając by zmienić wodę co najmniej 2 razy
  • 2. Namoczone płaty, kroimy w ukośne plastry
  • 3. Do rondelka dodajemy masło i olej, Podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w piórką cebulę i przesmażamy ok 7 minut
  • 4. Po tym czasie dodajemy ogórki pokrojone w pół plasterki i przesmażamy 4 minuty
  • 5. Dodajemy płaty śledziowe i zmniejszamy ogień,
  • 6. Do jogurtu dodajemy cukier i curry, Mieszamy. Dodajemy do reszty składników w rondelku. Podgrzewamy ok 2-3 minut

Porady

Na ciepło podajemy np z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy