Śledzie z grzybami

0 (0 ocen)

Idealnie smakują w czasie zimy

Składniki:

  • Składniki:
    30-40 dag filetów śledziowych matiasów
    garść suszonych grzybów
    2 cebule
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia cebuli
    2-3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, sól, pieprz

Śledzie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w wodzie ok. godziny. Razem z wodą gotujemy grzyby do miękkości. Ostudzone kroimy na małe kawałeczki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy do smaku. Podlewamy wodą z ugotowanych grzybów ok. 5-6 łyżek . Dusimy ok. 10 min. Studzimy.
    Śledzie kroimy na małe kawałki.
    W misce układamy kolejno ostudzone grzyby, śledzie, grzyby, śledzie itd.
    Wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się przegryzły.

Porady

W zimie używamy grzybów suszonych a w lecie świeżych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy