Śledzie w śmietanie z nutą tymianku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Klasyczne śledzie z jabłkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym wzbogacone o świeże listki tymianku. Pycha.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe matiasy
    duże kwaśne jabłko ( szara reneta )
    2 większe kiszone ogórki
    czerwona cebula
    200 g śmietany 18 %
    łyżka majonezu
    łyżka listków tymianku
    łyżeczka soku z cytryny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

Śledzie w śmietanie z nutą tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka również pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami. Cebulkę też pokroić w kostkę, ale najdrobniej. Z gałązek tymianku pościągać listki. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny. Do smaku dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól. Dokładnie pomieszać. Schłodzić w lodówce ok 2 godz.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy