Śledź na raz - grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem

0 (0 ocen)

Lubię śledzie w formie małego conieco, uważam że są bardzo intensywne w smaku dlatego sałatki śledziowe i tego typu dania u nas się nie sprawdzają. Proponuję zatem przepyszne grzanki ze śledzikiem, marynowaną cebulą i jabłkiem. Doskonałość na jeden kęs :)

Składniki:

  • 2 małe płaty śledzia po wiejsku (marynowanego w occie i oleju)
    4 kromki chleba tostowego
    kilka liści sałaty lodowej
    kilka łyżeczek majonezu
    kilka łyżeczek chrzanu
    pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę
    sok z cytryny
    pół małej czerwonej cebuli
    kilka łyżek octu winnego
    łyżeczka miodu
    gałązka koperku

Śledź na raz - grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki, polewamy octemi mieszamy razem z miodem. Marynujemy conajmniej 15 minut. Z chleba za pomoca foremki do ciastek wycinamy dowolne kształty lub też przecinamy każda kromkę na pół. Grzankę opiekamy na suchej patelni lub w tosterze.
  • 2. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Śledzie kroimy na cienkie plasterki. Z sałaty lodowej wycinamy kształty wielkości grzanek. Grzanki smarujemy majonezem, kładziemy sałatę na nej porcjęn chrzanu i jabłka. Na samej górze grzanki układamy śledzia i cebulę. Dekorujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy