Skrzydełka w marynacie z piekła rodem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

To czy skrzydełka będą bardzo ostre zależy od tego jak dużo wsypiesz przyprawy chili

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    Marynata :
    ¾ szklanki ketchupu
    1 łyżka musztardy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soli
    1 łyżka oleju
    Płaska łyżeczka chili ( jeśli mają być skrzydełka ostre, ja dodaje szczyptę)

Skrzydełka w marynacie z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz go z resztą składników. Wymieszaj dokładnie. Skrzydełka umyj i osusz, wrzuć następnie do marynaty i pozostaw w lodówce na 4 godziny. Następnie przełóż je na blachę lub do naczynia żaroodpornego i upiec. Temp. 180C

Porady

Marynata może również posłużyć jako sos, który bardzo dobrze pasuje do mięsa kurzego. Można wtedy zrobić ją w mniejszej ilości. Na początek wypróbuj sos i zmniejsz składniki o połowę, jeśli zasmakuje ci, możesz śmiało zrobić mięso w marynacie. Upiec skrzydełka czy kurczaka według własnego gustu i zrób sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy