Śledzie z piekła rodem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na każdej imprezie na przystawkę doskonale sprawdza się śledzik, z cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (matjas)
    300 g cebuli
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki oleju
    4 łyżki octu
    20 dag pikantnego ketchupu
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka jarzynki warzywnej
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe moczymy 2 godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone.

    Osączamy z wody, osuszamy kroimy na cienkie paski.

    Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
    Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

    Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy.

    Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup i wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy wkładamy śledzie, mieszamy.
    Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce.

    Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Śledziki są najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować