Hummus - pasta z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjny hummus powstaje z połączenia tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksowane z dodatkiem przypraw oraz kolendry stanowią bardzo odżywczy i zdrowy element posiłku na rozpoczęcie dnia.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
    2 łyżki oliwy
    1 puszka ciecierzycy (200 g netto)
    2 ząbki czosnku
    sok z połówki cytryny
    100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
    świeża kolendra
    pieprz, sól, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Hummus Przekąski

Hummus - pasta z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty.

  • 2. Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę. W ostatnim etapie dodać przyprawy oraz kolendrę.

    Całość zmiksować do osiągnięcia gładkiej, kremowej pasty.

Porady

Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować