Tradycyjnym danie mięsne Botswany; gulasz wołowy przyrządzany na specjalne okazje przez mężczyzn, w ciężkim żelaznym garnku, praktycznie bez przypraw. Kulki ryzowe -podawane do dan miesnych i sosow
Składniki:
Seswaa
1 kg wołowiny (najlepiej mostek)
1 duża, pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Kulki ryżowe:
200g zwykłego, krótko ziarnistego ryżu
900ml wody
sól do smaku
Seswaa z kulkami ryżowymi...botswana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seswaa:
Włóż wszystkie składniki (poza solą) do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Porozdzielaj mięsko na małe części, wyjmując wszystkie kości. Posól do smaku.
2.kulki ryżowe:
Ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ryż jest ugotowany, a cała woda wsiąknie, przełóż ryz do miski i rozgnieć go drewnianą łyżką na puree, aż zacznie się mocno kleić. Zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z ryżu kulki wielkości małej pięści.
Komentarze