seswaa z kulkami ryżowymi...Botswana

0 (0 ocen)

Tradycyjnym danie mięsne Botswany; gulasz wołowy przyrządzany na specjalne okazje przez mężczyzn, w ciężkim żelaznym garnku, praktycznie bez przypraw. Kulki ryzowe -podawane do dan miesnych i sosow

Składniki:

  • Seswaa

    1 kg wołowiny (najlepiej mostek)
    1 duża, pokrojona cebula
    2 posiekane ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku


    Kulki ryżowe:

    200g zwykłego, krótko ziarnistego ryżu
    900ml wody
    sól do smaku

Seswaa z kulkami ryżowymi...botswana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seswaa:
    Włóż wszystkie składniki (poza solą) do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Porozdzielaj mięsko na małe części, wyjmując wszystkie kości. Posól do smaku.
  • 2. kulki ryżowe:
    Ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ryż jest ugotowany, a cała woda wsiąknie, przełóż ryz do miski i rozgnieć go drewnianą łyżką na puree, aż zacznie się mocno kleić. Zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z ryżu kulki wielkości małej pięści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy