Serowe ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem puszyste. Czereśnie świetnie tutaj smakują, a wystające ogonki ciekawie wyglądają :)

Składniki:

  • 150g twarogu półtłustego
    1/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    3 jajka
    50g masła
    szczypta soli
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 250g czereśni
    cukier puder

Serowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6viuh 1. Masło rozpuścić i przestudzić.
    Twaróg (najlepiej zmielony) zmiksować z cukrami, mlekiem, jajkami i masłem. Wszystko zmiksowałam w malakserze, aż uzyskałam gładką masę.
  • image-1svqgqo 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Połączyć. Wylać do okrągłej formy o średnicy 22cm. Wcisnąć mocno czereśnie w ciasto. U mnie czereśnie z pestkami i ogonkami, ale można wydrylować. Piec w temperaturze 180*C przez 50min.
    Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy