Biszkoptowe ciasto z czereśniami

  • wyświetlono: 801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

bardzo puszyste i niezwykle smaczne ciasto

Kasia S
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 dag czereśni
cukier puder do posypania wierzchu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

  • 1. Czereśnie opłukać, osuszyć i usunąć z nich pestki.
    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej. Wymieszać.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto, wyrównać.
    Na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 170 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ostudzić i posypać wierzch cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoMama mnie nauczyłaowoceCzereśniesezonowe owoce
 

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: Wioleczka1

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Delikatne puszyste, pachnące jabłkami...

image-11sh1h9

Dodane przez: joanna1974

Biszkoptowe ciasto z nektarynką

ciasto jest puszyste i mięciutkie...

image-0gfpaya

Dodane przez: edith

Migdałowe ciasto z czereśniami

Czereśnie świetnie pasują do siebie...

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Bardzo delikatne, puszyste i lekko...

image-0mkfd9i

Dodane przez: Mniam1

Serowe ciasto z czereśniami

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale...

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Dodane przez: Gregorhspeed

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Słodko kwaśne ciasto znika w oka...