Sernik jest tak pyszny, że znika w przeciągu kilku minut :)
1 godz. 30 min
Składniki:
750 g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250 g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik
150g kwaśnej śmietany 12 proc.
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny
Sernik ze śliwkami skąpanymi w kisielu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki należy wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
Kisiel gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając 400 ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru. Następnie do gorącego kisielu dodajemy pokrojone śliwki i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C na funkcję góra-dół.
Ser miksujemy na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami. Następnie masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki w kisielu i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, nakrywamy go folią).
Komentarze