Sernik ze śliwkami skąpanymi w kisielu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik jest tak pyszny, że znika w przeciągu kilku minut :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 g umytych śliwek
    1 torebka kisielu malinowego bez cukru
    250 g cukru + 3 łyżki
    1 kg gotowego sera na sernik
    150g kwaśnej śmietany 12 proc.
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    5 jajek
    2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
    3 łyżki kaszy manny

Sernik ze śliwkami skąpanymi w kisielu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki należy wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
    Kisiel gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając 400 ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru. Następnie do gorącego kisielu dodajemy pokrojone śliwki i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C na funkcję góra-dół.
    Ser miksujemy na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami. Następnie masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki w kisielu i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, nakrywamy go folią).

Komentarze

Podobne przepisy