Sernik z pigwą

0 (0 ocen)

Pyszny,puszysty sernik

Składniki:

  • Składniki.
    0,8 kg sers twarogowego
    6 jaj
    1 szkl. cukru pudru
    300 ml kremówki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    1 garść rodzynek
    12 pasków pigwy kandyzowanej

    Lukier.
    5 łyżek cukier puder
    1 łyżeczka sok z cytryny
    1/2 białka

Sernik z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić.
    Żółtka utrzeć z cukrem.
    Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko miksować.
    Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm.
    Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka.
    Piec w temp.180 stopni przez 1 h.
    Składniki lukru utrzeć i polać nim wierzch sernika i ułożyć paski pigwy kandyzowanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy