Dobry pomysł na wykorzystanie odpustowych pierniczków. Ja zwykle odkładam je „na potem”, a gdy sobie znów o nich przypomnę są twarde jak kamień. Dzięki temu przepisowi zyskują drugie życie :D
1 min
Łatwy
Składniki:
0,5 kg sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szklanka cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik z piernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki pierniczków poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blachy około 22x32 cm).
Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i na końcu mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Powstałą masę serową przełożyć do blaszki.
Ciasto upiec w 160stopniach, przez 45minut.
Komentarze