Sernik z piernikiem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Dobry pomysł na wykorzystanie odpustowych pierniczków. Ja zwykle odkładam je „na potem”, a gdy sobie znów o nich przypomnę są twarde jak kamień. Dzięki temu przepisowi zyskują drugie życie :D

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg sera
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    Szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Gotowe pierniczki

Sernik z piernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki pierniczków poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blachy około 22x32 cm).
    Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i na końcu mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Powstałą masę serową przełożyć do blaszki.
    Ciasto upiec w 160stopniach, przez 45minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy