Sernik z piernikiem

0 (0 ocen)

  • 1 min

Dobry pomysł na wykorzystanie odpustowych pierniczków. Ja zwykle odkładam je „na potem”, a gdy sobie znów o nich przypomnę są twarde jak kamień. Dzięki temu przepisowi zyskują drugie życie :D

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    15 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 całe jajka

    Składniki na masę serową:
    1 kg sera zmielonego
    ¾ szkl cukru
    2 budynie śmietankowe
    ok. 2 szkl mleka (w zależności od wilgotności sera)
    2 jajka
    4 żółtka
    sok z 1 cytryny
    2 cukry waniliowe

    Składniki na masę kokosową:
    4 białka
    5 łyżek cukru
    15 dag kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki roztopionego masła (ostudzonego)

    Ponadto
    Gotowe pierniczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery

Sernik z piernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Spód formy o wymiarach ok. 35x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić ciastem.
  • Pierniczki 2. Kawałki pierniczków poukładać na cieście.
  • 3. Przygotować masę serową. Ser zasypać cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Powstałą masę przełożyć na ciasto. Piec w piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C.
  • 4. Białka do masy kokosowej ubić z cukrem na sztywno. Powoli dodawać pozostałe składniki, delikatnie mieszając. Pianę wyłożyć na ciasto (pieczone już 40min) i z powrotem włożyć do piekarnika na 15-20min.

Porady

Oczywiście sernik można upiec bez pierniczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować