Sernik z musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dobry sernik na zimno i zimą z przyjemnością się je.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
    3 żółtka
    0,5 szkl cukru + 1 łyżka
    150 ml śmietanki 30%
    1 puszka brzoskwiń
    4 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
    1 paczka biszkoptów okrągłych
    1 paczka biszkoptów podłużnych
    1 cytryna - sok
    1 op. żelatyny na 1litr wody

Sernik z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy wyłożyłam okrągłymi biszkoptami, boki podłużnymi.
  • 2. Brzoskwinie osączyłam z zalewy ( 2 połówki odłożyłam ), zmiksowałam z 1 łyżką cukru. Galaretkę rozpuściłam w 0,5 szkl wrzątku, ostudziłam i dodałam do brzoskwiń. Jeszcze chwilę miksowałam a następnie wylałam mus na ułożone na spodzie tortownicy biszkopty.Wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Cukier utarłam z żółtkami, połączyłam z serem, śmietaną i sokiem z cytryny.Dokładnie utarłam. Dołożyłam pokrojone w kosteczkę pozostawione 2 połówki brzoskwiń i rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatynę.Wymieszałam dokładnie.Wyłożyłam na zastygnięty mus.Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki. W 0,7 litra wrzątku rozpuściłam 2 galaretki. Zastudziłam, łyżką nakładałam na wierzch sernika. Ponownie zastudziłam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (152 ocen)

sernik z musem brzoskwiniowym