3-4 paczki herbatników
1,5 kg sera zmielonego
1,5 szkl.cukru pudru
6jajek
25dag masła
sok z cytryny
cukier waniliowy
0,5l mleka
3/4szkl.cukru pudru
2 budynie śmietankowe
3żółtka
sok z cytryny
1,5 kostki masła
20-25 dag małych bez
polewa czekoladowa
Sernik z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem,stopniowo cały czas ucierajac,dodawać po jednym żóltku,następnie dodawać ser i sok z cytryny,cukier waniliowy i budyń.Na koniec dodac piane z białek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć herbatnikami,na herbatniki wyłożyć masę serową i piec w temp.175 stopni,około 1 godziny.
Krem:
Żółtka utrzec z cukrem na kogel-mogel,dodać budyń i całośc zalać letnim mlekiem,mieszając ugotować i wystudzić.Masło utrzeć na gładką masę,ucierajac dodawac po łyżce zimneho bydyniu,na koniec dodac sok z cytryny i wymieszać.Na wystudzony sernik wyłożyć krem i poukładać bezy.Polać polewą robiac na bezach mazgaje.
Komentarze