Sernik truskawkowo -pomarańczowy

0 (0 ocen)

Sernik to moje ulubione ciasto, robię je na różne sposoby i okazje- czasem bez okazji bo jest tak dobre.

Składniki:

  • spód:
    szklanka mieszanki orzechów
    3 łyżki sezamu
    szklanka miodu
    3 łyżki otrębów pszennych
    masa:
    kg twarogu zmielonego
    5 jaj
    3 budynie śmietankowe
    szklanka jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru
    pól kostki masła
    cukier waniliowy
    sok z jednej pomarańczy
    skórka z jednej pomarańczy
    dodatkowo:
    galaretka truskawkowa
    300 g truskawek

Sernik truskawkowo -pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na dno tortownicy wykładamy sezam, otręby, polewamy miodem, dodajemy pokrojone orzechy, dokładnie mieszamy. Wyrównujemy łyżką spód.
  • 2. W wysokim naczyniu mieszamy ser z masłem, miksujemy. Dodajemy żółtka, cukry, wlewamy jogurt i sypkie budynie. Pomarańczę szorujemy, ścieramy na tarce, a sok wyciskamy, łączymy. Miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka, delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok 70 min w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy chwilę w otwartym piekarniku.
    Odstawiamy sernik na kilka godzin, aż będzie zimy.
  • 3. galaretkę rozpuszczamy, owoce myjemy kroimy w ćwiartki lub połówki, łączymy. zalewamy sernik, odstawiamy do stężenia.

Porady

Sernik szybko łapie zapachy z lodówki, dlatego przykrywajmy go folią aluminiową.

Komentarze

Podobne przepisy