Sernik na zimno zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wym.24x36cm.Piec ok.20 minut w temp. 180 stopni C.
2.Galaretki rozpuścić w 5szkl. wody i odstawić do stężenia.
3.Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić. śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dodać ubitą śmietanę. Masę połączyć z żelatyną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody.
4.Biszkopt nasączyć i wylewać na środek na przemian po 2 łyżki masy białej i ciemnej.Wyrównać wierzch i odstawić do lodówki.Gdy masa się zastygnie zalać tężejącą galaretką i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Komentarze