Sernik na zimno Zebra

0 (0 ocen)

Pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    3/4 szkl. cukru,
    3/4szkl.mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1kg sera,
    330ml śmietany 30%,
    3/4 szkl. cukru pudru
    ,2 łyżki żelatyny,
    3/4 szkl. wody,
    1,5 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    3 galaretki np.wiśniowe

Sernik na zimno zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wym.24x36cm.Piec ok.20 minut w temp. 180 stopni C.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 5szkl. wody i odstawić do stężenia.
  • 3. Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić. śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dodać ubitą śmietanę. Masę połączyć z żelatyną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody.
  • 4. Biszkopt nasączyć i wylewać na środek na przemian po 2 łyżki masy białej i ciemnej.Wyrównać wierzch i odstawić do lodówki.Gdy masa się zastygnie zalać tężejącą galaretką i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy