Sernik na zimno truskawkowa zebra

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany prążkami truskawkowej galaretki, niczym truskawkowa zebra. Wykończony glazurą truskawkową.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt,

    Składniki:

    - 5 jajek

    - 3/4 szkl. cukru

    - 2/3 szkl. mąki tortowej

    - 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

    - szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki)

    Masa serowa

    - 1 kg sera z wiaderka

    - 1 szkl cukru pudru

    - 2 pełne łyżki żelatyny

    - pół łyżeczki aromatu migdałowego

    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    - 100 ml wrzątku

    Truskawkowa glazura

    - 250 ml zmiksowanej masy truskawkowej,

    - cukier puder do smaku,

    - 1 łyżeczka glukozy

    - 3 łyżeczki żelatyny

    - 1/4 szkl. wrzątku

    Dodatkowo

    - 0,5 kg truskawek

    - 0,5 szkl. cukry pudru

    - 1/4 szkl. wrzątku + 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno truskawkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z barwnikiem, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy.
  • 2. Truskawkowa prążki :Truskawki miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do truskawek jednocześnie mieszając.
  • 3. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Ser łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego aromat migdałowy i sok z cytryny. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, na przemian z truskawkową masą. Masy lejemy na środek biszkoptu, jedna na drugą. Serowa, truskawkowa, serowa, truskawkowa, aż do wykończenia mas. Odstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalki, aby masa stężała.
  • 4. Truskawkowa glazura: Żelatynę rozpuścić w ugotowanej wodzie, ostudzić. Połączyć z resztą składników, poczekać aż masa zacznie trochę gęstnieć i wylewamy na stężałą masę serową i odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować