Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Słodka pokusa którą uwielbia cała rodzina

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    biszkopty 150 gramów
    masło lub margaryna 100 gramów
    Krem:
    serek mascarpone 250 gramów
    serek śmietankowy 400 gramów
    żelatyna 2 łyżeczki
    śmietanka kremowa 30% 100 gramów
    cukier puder 3 łyżki
    brzoskwinie w syropu (lub inne owoce np.truskawki,maliny)
    galaretka owocowa np. wiśniowa 1 sztuka

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Masło stopić. Biszkopty pokruszyć i połączyć z tłuszczem.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić
    ciastem, odstawić do lodówki na 30minut.
  • 2. Krem: Żelatynę rozpuścić w 120ml gorącej wody,ostudzić. Serek
    mascarpone połączyć z serkiem śmietankowym i cukrem ( za pomącą
    miksera). Żelatynę połączyć 3 łyżkami kremu, a następnie dodać do
    pozostałego kremu i delikatnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić
    dodać do kremu.
  • 3. Na ciasto położyć połowę kremu, dodać brzoskwinie odsączone na
    sitku lub na ręczniku papierowym i pokrojone w plasterki. Położyć
    drugą część kremu . Na wierz kładziemy pozostałe brzoskwinie i
    polewamy tężejącą galaretką. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy