Sernik na kruchym spodzie o smaku truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakuje wyśmienicie.:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    75g masła
    5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    0,5kg twarogu półtłustego
    1 1/3 szklanki cukru
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu truskawkowego(250ml)
    1 galaretka truskawkowa

Sernik na kruchym spodzie o smaku truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem i jajkiem.Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i kakao,wsypać do masła,wyrabiać ciasto.Rozwałkować na grubość 1,5cm.
  • 2. Masa:
    Twaróg zemleć,zmiksować z cukrem i żółtkami.Wymieszać z mąką,cukrem waniliowym i ubitą pianą z białek.
  • 3. Tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem.Rozwałkowane ciasto wyłożyć na spód tortownicy,później na ciasto dżem truskawkowy.Na dżem wylać masę serową i wyrównać powierzchnię.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 190 stopni C.Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut.Na wystudzony sernik wylać galaretkę(przyrządzoną jak na opakowaniu),tylko wylewamy galaretkę tężejącą.Wstawiamy sernik do lodówki do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy