Sernik na kruchym spodzie o smaku truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem.Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i kakao,wsypać do masła,wyrabiać ciasto.Rozwałkować na grubość 1,5cm.
2.Masa:
Twaróg zemleć,zmiksować z cukrem i żółtkami.Wymieszać z mąką,cukrem waniliowym i ubitą pianą z białek.
3.Tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem.Rozwałkowane ciasto wyłożyć na spód tortownicy,później na ciasto dżem truskawkowy.Na dżem wylać masę serową i wyrównać powierzchnię.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 190 stopni C.Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut.Na wystudzony sernik wylać galaretkę(przyrządzoną jak na opakowaniu),tylko wylewamy galaretkę tężejącą.Wstawiamy sernik do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze