Sernik gotowany na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód kakaowy: Rozkruszyć opakowanie biszkoptów, wymieszać z łyżką kakao naturalnego oraz taką ilością miękkiego masła, aby powstała jednolita masa. Wyłożyć dno tortownicy, wstawić do lodówki.
2.Masa serowa: Twaróg (rozdrobniony, najlepiej zmielony lub przetarty przez sito), masło, cukier, jogurt naturalny, jajka, włożyć do garnka. Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając (do rozpuszczenia się masła). Budyń rozpuścić w wodzie (niecałe 1/2 szklanki), dodać do masy serowej. Mieszając, gotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić, wylać na kakaowy spód. Wstawić do lodówki.
3.Polewa kakaowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Podgrzewać, mieszając aż do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru. Ciepłą polewą polać sernik.
Porady
Polewa nie może być zbyt gorąca ani zbyt zimna, gdyż będziemy mieli problem z jej rozprowadzeniem po masie serowej, która po wyjęciu z lodówki jest dosyć chłodna.
Komentarze