Sernik gotowany na kakaowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam serniki w każdej postaci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód kakaowy: opakowanie biszkoptów, 1 łyżka kakao, masło.
    Masa serowa: 350 g twarogu, jogurt naturalny (ok. 400 g), pół małego opakowania masła, ok. pół szklanki cukru, 2 jajka, niecałe 1/2 szklanki wody, budyń waniliowy (na 3/4 litra mleka).
    Polewa kakaowa: 1/3 kostki masła, 1 łyżka kakao, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wody.

Sernik gotowany na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód kakaowy: Rozkruszyć opakowanie biszkoptów, wymieszać z łyżką kakao naturalnego oraz taką ilością miękkiego masła, aby powstała jednolita masa. Wyłożyć dno tortownicy, wstawić do lodówki.
  • 2. Masa serowa: Twaróg (rozdrobniony, najlepiej zmielony lub przetarty przez sito), masło, cukier, jogurt naturalny, jajka, włożyć do garnka. Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając (do rozpuszczenia się masła). Budyń rozpuścić w wodzie (niecałe 1/2 szklanki), dodać do masy serowej. Mieszając, gotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić, wylać na kakaowy spód. Wstawić do lodówki.
  • 3. Polewa kakaowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Podgrzewać, mieszając aż do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru. Ciepłą polewą polać sernik.

Porady

Polewa nie może być zbyt gorąca ani zbyt zimna, gdyż będziemy mieli problem z jej rozprowadzeniem po masie serowej, która po wyjęciu z lodówki jest dosyć chłodna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy