Sernik gotowany na kakaowym spodzie

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

smaczne,proste a zarazem szybkie

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    9 jajek w temperaturze pokojowej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego, zmielonego
    1/2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 szklanki cukru
    3 jajka
    150 g masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    mala paczka herbatnikow
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, dodać do białek z cukrem i zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na dwie grubsze i jeden cieńszy.
  • 2. 2. Masa serowa: Masło, ser, jajka i cukry umieścić w garnuszku i podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Na spodni biszkopt wyłożyć kolejno: masę serowa,następnie herbatniki,masę , biszkopt i znów masę. Trzeci -najcieńszy pokruszyć dokładnie i posypać na masę.Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.

Porady

zamiast zwykłych herbatników można użyć kakaowych,wtedy wyjdzie tak jakby 3 warstwy kakaowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować