Sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

szybki w przygotowaniu i niesamowicie kremowy sernik.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
    4 jajka
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    200 ml mleka
    duże opakowanie herbatników
    polewa:
    4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki wody

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać oba cukry, dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg i jajka, energicznie mieszać by nie było grudek. Budynie rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i dokładnie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
    Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przykryć herbatnikami i znów wylać masę. Robić tak aż do wyczerpania składników. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, zagotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i taką polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy