1.ser;
Ser zmielić. Cukry utrzeć z żółtkami, stopniowo dodając ser, rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto;
mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia,cukier i margarynę. Dokładnie posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp.180stopni ok.15 minut każde.
Krem;
Margarynę położyć w ciepłe miejsce(lepiej i szybciej się później utrze). Mąki,żółtka i 1/4szkl mleka wymieszać na jednolitą masę. Do pozostałego mleka dodać cukry i zagotować. Do tego dodać wcześniej przygotowaną masę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo budyń na końcu kieliszek wódki lub sok z pół cytryny. Utrzeć na jednolitą masę.
Polewa;
składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
Komentarze