sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

najlepsza wersja sernika gdy tradycyjny już się znudził :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ser;
    margaryna
    1.20kg sera białego
    1.5 szklanki cukry
    cukier wanilinowy
    łyżka m.kartoflanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    10jaj

    ciasto;
    30dkg mąki
    3żółtka
    pół szklanki cukru
    margaryna
    3łyżeczki proszku do pieczenia

    krem;
    0.5l mleka
    2czubate łyżki mąki kartoflanej
    2czubate łyżki mąki pszennej
    0.5szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2żółtka
    margaryna
    kieliszek wódki lub sok z pół cytryny

    polewa;
    0.5margaryny
    0.5 szklanki cukru kryształu
    2łyżki kakao
    1.5łyżki wody

    dżem brzoskwiniowy 0.33l

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ser;
    Ser zmielić. Cukry utrzeć z żółtkami, stopniowo dodając ser, rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.

    Ciasto;
    mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia,cukier i margarynę. Dokładnie posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp.180stopni ok.15 minut każde.

    Krem;
    Margarynę położyć w ciepłe miejsce(lepiej i szybciej się później utrze). Mąki,żółtka i 1/4szkl mleka wymieszać na jednolitą masę. Do pozostałego mleka dodać cukry i zagotować. Do tego dodać wcześniej przygotowaną masę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.
    Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo budyń na końcu kieliszek wódki lub sok z pół cytryny. Utrzeć na jednolitą masę.

    Polewa;
    składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.

    Przełożenie;
    placek-dżem-ser-krem-placek-polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy