Sernik

0 (0 ocen)

Upiekła go moja mama Teresa na odpust w dniu 15 maja.

Składniki:

  • SERNIK
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    25 dkg margaryny
    4 jajka
    8 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 szklanka cukru
    500 dkg białego tłustego sera
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, kakao oraz wodę łączymy mieszając i zagotowujemy. Odlewamy ½ szklanki na polewę. Studzimy a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
    Masa serowa:
    Ser mielimy, jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy do jajek po łyżce sera a na końcu budyń śmietankowy i proszek do pieczenia.
    Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i posypanej płatkami owsianymi formy. Następnie wylewamy na nią masę serową oraz resztę ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu polewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy