Semifreddo porzeczkowe

5 (1 ocen)

  • Dla 5 osób

Włosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony smakołyk jak lody. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • •2 szklanki czarnych porzeczek
    •1 łyżka cukru pudru
    •400 ml śmietany kremówki 36%
    •białko z 1 jajka
    •mrożone owoce
    •listki mięty

Semifreddo porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Semifreddo porzeczkowe 1. Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce na mus. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte porzeczki, mieszamy wszystko delikatnie aby zostały smugi śmietany. Do silikonowej foremki przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do następnego dnia. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie na talerz, obkładami mrożonymi owocami. Kroimy deser w plastry i przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy