Semifreddo porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe lody śmietankowo- porzeczkowe. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej
    1/2 szkl cukru+ 3 łyżki
    3 łyżki wody
    sok z połowy cytryny
    330 ml śmietanki 30 % schłodzonej
    10 bezów ( ciastek bezowych)

Semifreddo porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Bezy kruszymy na małe kawałki. Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową. Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.

Komentarze

Podobne przepisy