Idealne z masłem i dżemem truskawkowym. Najlepiej popijać je mlekiem lub kakao.
60 min
Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
50 g cukru
100 g rodzynek
2 jajka roztrzepane z taką ilością mleka by było 250 ml
Scones czyli angielskie bułeczki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia cukrem i solą. Dodać rodzynki, wlać mleko zostawiąjąc nieco na posmarowanie bułeczek. Szybko wyrobić ciasto rękoma następnie rozwałkować na 1,5 cm i wycinać krążki. Ja użyłam do tego szklanki.
2.Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze