Scones czyli angielskie bułeczki na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne z masłem i dżemem truskawkowym. Najlepiej popijać je mlekiem lub kakao.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    50 g cukru
    100 g rodzynek
    2 jajka roztrzepane z taką ilością mleka by było 250 ml

Scones czyli angielskie bułeczki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia cukrem i solą. Dodać rodzynki, wlać mleko zostawiąjąc nieco na posmarowanie bułeczek. Szybko wyrobić ciasto rękoma następnie rozwałkować na 1,5 cm i wycinać krążki. Ja użyłam do tego szklanki.
  • 2. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy