schabik kanapkowy

0 (0 ocen)

  • 316 godz. 40 min

wędlina warta jest tak długiego czekania

  • 316 godz. 40 min

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
    sól peklowa 1-1 1/2 łyżeczki
    pieprz ziołowy
    1 przyprawa do kebaba (może być inna np. do flaków)
    1 główka czosnku
    woda ok 2 l

Schabik kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawę zaparzyć w 1/2 szkl wody. Wystudzić. Sól rozrobić w zimnej wodzie. Schab ponakłuwać widelcem, włożyć do małego naczynia. Zalać wodą z przyprawami i solą tak aby cały schab był zakryty. Czosnek obrać wrzucić do wody. Odstawić do lodówki bądź w chłodne miejsce na ok 2,5 tyg. Po tym czasie schabik wyciągnąc z wody, osuszyć, zapakować w folie do pieczenia. Piec w piekarniku ok 1,5 godz w 200 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy